Poisťovne už evidujú prvé hlásenia škôd spôsobených extrémnym počasím

16.05.2014 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) - V súvislosti s aktuálnym extrémnym počasím, víchricami so silnými dažďovými prehánkami na Slovensku, poisťovne už evidujú prvé hlásenia škôd. Očakáva sa však, že počet hlásení bude postupne narastať.

Preto poisťovne upozorňujú a odporúčajú klientom, aby vznik škodovej udalosti bezodkladne nahlásili poisťovni. Prakticky všetky majú centrálne dispečingy, kde je vznik škody možné nahlásiť. Príslušná poisťovňa, ako informovala TASR Erika Barkolová, hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA, člena skupiny Vienna Insurance Group, následne vyšlú na miesto poškodenia technikov na obhliadku.

Zároveň však upozorňuje, že poistený je povinný nemeniť stav veci spôsobený poistnou udalosťou. Ak je to však nutné z bezpečnostných, hygienických alebo iných závažných dôvodov, môže začať s opravou skôr. V týchto prípadoch je poistený povinný zabezpečiť dostatočné dôkazy o rozsahu a príčine poškodenia, preto klientovi odporúča všetky škody zdokumentovať.

Väčšina slovenských rodín má svoju nehnuteľnosť – dom či byt podpoistený. Znamená to, že v prípade totálnej škody na dome dostane klient od poisťovne oveľa menej ako je jeho skutočná trhová hodnota. Preto je dôležité už pri samotnom uzatváraní poistenia zohľadniť faktor rastu cien nehnuteľností indexáciou poistnej sumy. Poisťovňa potom každoročne na základe rastu cien stavebných prác a materiálov, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR, upraví poistnú sumu i cenu poistenia.
 

Vyberte región